1. septembra: Skraćeni časovi i protesti prosvetara

VIDEO K9: U petak 1. septembra đaci će ponovo sesti u školske klupe, s tim što će u većem broju škola časovi trajati po 30 minuta. Osim toga, deo prosvetni radnici će se tog dana okupiti na ulicama i trgovima većih gradova kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i podsetili na neispunjena obećanja, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Zvonimir Jović iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

0
391

Od 1. septembra prošle godine do 1. septembra ove godine Vlada i Minsitarstvo prosvete nisu mnogo učinili kako bi pomogli i ojačali položaj prosvete, rekao je Zvonimir Jović, navodeći razloge štrajka.

“Nažalost, od tada, 31. avgusta, nije se mnogo promenilo na bolje. Ove godine smo doneli odluku da imamo štrajk 1. septembra. Štrajk će biti tako zvani zakonski, što znači da eće časovi biti skraćeni na 30 minuta. Trebalo bi štrajk da se izvede u 750 škola koliko ima Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Imamo tri štrajkačka zahteva. Prvi je da se povuče iz procedure Zakon o zaposlenima u javnom sektoru, koji u prosveti ne rešava ništa. Drugi štrajkački zahtev je da se poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika i treći štrajkački zahtev je da se povuku pravilnici odnosno uputstva koje donosi minstar prosvete, a koji dovode do povećanja tehnoloških viškova, odnosno do povećanja broja zaposlenih koji ostaju bez norme ili bez dela norme”, rekao je Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

 

Pre nego što su odlučili da stupe u štrajk, prosvetari su obavili razgovore sa premijerkom Anom Brnabić, ali prema njegovim rečima, ishod nije mnogo pozitivan po prosvetare.

“Po poslednjim razgovorima koji su obavljeni sa premijerkom Anom Brnabić, plate će do kraja godine biti vraćene na nivo 2014. godine, tako da očekujemo povećanje od znatnih 0,02% koliko smatraju da treba da nam daju, odnosno profesor bi trebalo da dobije nekih 100 dinara povećanja”, rekao je Jović.

Prosečna plata u prosveti u koju se ubrajaju plate i nastavnog i nenastavnog kadra iznosi 42 000 dinara, što je za oko sedam hiljada manje u odnosu na republički prosek. On takođe napominje da ne treba zaoboraviti da je prosveta jedina gradna u kojoj je preko 80% kadra visokoobrazovano.

“Mi tražimo od Vlade Repbulike Srbije da se potpiše protokol o povećanju zarada. Mi smo sa njima pregovarali i naravno njihov izgovor je nema para, ali zato gde god se pojave govore da je prosveta na prvom nivou, da je to esencijalna delatnost, da je to budućnost ove zemlje. Sve je to lepo, dok ne treba ta prosveta da se plati”, kažu u Uniji.

Jović podseća i da je sporazumom koga su prosvetari potpisali sa bivšim ministrom Verbićem bilo predviđeno da će biti donet zakon o zaposlenima u javnom sektoru kojim je trebalo da se značajno poboljša materijalni i drugi položaj zaposlenih te da je zakon trebalo da počne da se primenjuje od 2016. godine. Ovaj zakon je trentuno u proceduri, a Jović ne vidi da će Zakon išta promeniti na bolje.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.