“1 od 5 miliona”: Zahtevamo smenu vrha novosadske policije

Građanska inicijativa "1 od 5 miliona" u ime učesnika istoimenih protesta u Novom Sadu zahteva da načelnik novosadske Policijske uprave Milorad Šušnjić i kompletno rukovodstvo te uprave odmah podnesu ostavke.

0
161

“1 od 5 miliona u saopštenju navodi da je “novosadska policija nedopustivo sporo i potpuno neadekvatno reagovala prošlog petka kada su u najstrožem centru grada napadnuti učesnici protesta i kada umalo nije stradalo jedno dete, a uopšte nije obavestila javnost o daljem postupku protiv napadača i motivima napada”.

“Policija nije otkrila ni ko je u nedelju uveče napao jednog od organizatora i aktivnih učesnika protesta Filipa Martina. Takođe, u komunikaciji sa učesnicima protesta je potvrđeno da se građani Novog Sada uopšte ne osećaju bezbedno u svom gradu i da strahuju za svoju i sigurnost svojih najbližih”, dodaju u saopštenju.

Takođe optužuju Policijsku upravu da je na čelu sa sadašnjim načelnikom dozvolila da Novi Sad, koji je, kako navode, decenijama važio za najmirniji grad u zemlji, “postane poprište stalnih mafijaških obračuna, kriminala i nasilja”.

“Broj ubistava se od 2014. godine povećao za petinu, a pojedine istrage traju i po 15 godina. Još su nerazjašnjena ubistva Velibora Vučurevića iz 2010. godine i službenika BIA Branka Glušice, koji je upravo učestvovao u akcijama protiv organizovanog kriminala, iz 2009. godine. Javnost ne zna ni ishod pretnji bombama i fizičkim nasiljem nad Albancima na Adicama od 6. maja ove godine. Građani Novog Sada su veoma uznemireni i zbog napada na našu sugrađanku kojoj je lopov 11. maja ove godine u sred dana na ulici strgao lančić sa vrata, a zatim ubio i njenog psa. Takođe, protiv načelnika Šušnjića i desetorice starešina Policijske uprave Novi Sad u februaru su podnete i krivične prijave zbog protivzakonitog pritiska na zaposlene”, navode organizatori protesta “1 od 5 miliona”.

Dodaju i da proteklih meseci tokom održavanja protesta policije nema, ako se izuzmu pripadnici u civilu koji budu na trgu.

U saopštenju se zaključuje da će, zbog svega navedenog, učesnici protesta “1 od 5 miliona” u Novom Sadu tražiti smenu načelnika Policijske uprave i njegovih saradnika sve dok taj zahtev ne bude ispunjen.

Novi protest “1 od 5 miliona” u Novom Sadu najavljen je za petak u 19 časova na Pozorišnom trgu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.