“1 od 5 miliona” u petak u Novom Sadu

VIDEO K9: Više hiljada građana protestovalo je u petak novosadskim ulicama pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama". Naredna protestna šetnja zakazana je za 25. januara.

0
291

Skup “1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama” okupio je, prema različitim procenama, između 2.500 i 5.000 ljudi koji su u protestnoj šetnji u petak prošli od SNP-a, duž Jevrejske, Bulevara oslobođenja, ulice Maksima Gorkog i Stražilovske, do raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina.

Građanima su se obratili glumac Milorad Kapor, student prava Milan Vujić i jedan od organizatora beogradskih protesta glumac Branislav Trifunović, koji je sa Pozorišnog trga poručio da su protesti pokrenuti zbog budućnosti Srbije i da su zato okupili ljude koji su „i desno i levo“. On je pročitao pismo 105 nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji su podržali građane u protestu i apelovali za odbranu autonomije univerziteta.

Milorad Kapor je istakao da im predstoji teška i duga borba za vladavinu prava i poštene izbore, a student Milan Vujić poručio je da studira pravni fakultet u državi u kojoj, kako je rekao, nema ni prava, ni pravde.

Nakon obraćanja, krenula je protestna šetnja koja je protekla bez incidenata, a među građanima su bili i političari iz opozicionih stranaka u Srbiji, predsednik DS-a Zoran Lutovac, poslanica DS-a Aleksandra Jerkov i lider Levice Srbije Borislav Stefanović.

Novo okupljanje zakazano je za sledeći petak, 25. januara, na istom mestu i u isto vreme.

Ovo je prvi protest u Novom Sadu pod parolom “1 od 5 miliona”, a u petak su protestne šetnje sa istim zahtevima održane i u Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.