1. decembar nema ko da slavi

VIDEO K9: U godini proslave stogodišnjica i značajnih istorijskih jubileja, datum stvaranja nekadašnje zajedničke države na ovim prostorima ostaće neproslavljen u zemljama koje su nekada bile u njenom sastavu, rekao je u emisiji Otvoreni ekran prof. dr Darko Gavrilović, istoričar iz Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje.

0
468

Među brojnim stogodišnjicama koje obeležavamo ove godine, stogodišnjice od završetka Velikog rata, od Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, kao i, 1. decembra, stvaranje prve Jugoslavije na ovim prostorima.

Poslednji od ovih jubileja, smatraju u Centru za istoriju, demokratiju i pomirenje, sigurno da neće biti slavljen u bivšim republikama.

“Neće ga obeležiti, sasvim sigurno. Pre svega, kada govorimo o ovim godišnjicama, prvo pričamo o Prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Ono ima smisla za današnju političku situaciju u Srbiji utoliko zaokružuje jedan period kada Vojvodina biva u sastavu Srbije i praktično taj period traje gotovo neprekidno do danas. Zbog toga taj datum u neku ruku ja bih rekao, za ovu modernu Srbiju kudikamo bitniji nego, recimo, što je 1. decembar, stvaranja Kraljevstva SHS, koja će otprilike godinu dana kasnije biti preimenovana u Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije u Kraljevina Jugoslavija”, rekao je Gavrilović.

Razlozi su, kako je istakao, pre svega moderne prirode. Raspadom SFRJ, podsetio je Gavrilović, nastale su nove države koje tragaju za svojim identitetom koji bi trebao biti pronađen negde u prošlosti.

“Pronaći one delove iz prošlosti koji mogu biti interesantni za pravljenje nove slike o sebi kao modernoj državi. U tom smislu, ako posmatramo ove države sa prostora bivše Jugoslavije, moramo priznati da, praktično od raspada Jugoslavije koji je krenuo od 1991. godine, ratovi na prostoru bivše zemlje su trajali do 2001, te nove države, osim Srbije, nisu imale sentiment prema Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca”, istakao je Gavrilović.

To je očigledno na primeru današnjih udžbenika istorije u Federaciji BiH i delom u Hrvatskoj, rekao je Gavrilović, gde se Kraljevina SHS, kao i SFRJ uglavnom opisivala kao nekakva velikosrpska tvorevina.

“I građen je postepeno u poslednjih 20-ak i više godina taj narativ koji bi stvorio jednu negativnu sliku i prema kraljevini prema socijalističkoj Jugoslaviji. Sa druge strane, u Srbiji je pravljen drugačiji narativ, o tome da su Srbi večite žrtve, Srbi su večiti stradalnici, oni koji su uvek bili mučenici, goloruk, nenaoružan narod i tako dalje, koji se odricao svog državljanstva u ime nekakve zajedničke države i tako dalje, i sa tendencijom, ne Kraljevine SHS, nego socijalističke Jugoslavije, gde se smatra da su Srbi bili konstantno zakinuti time što su stvorene autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina”, kazao je Gavrilović.

I Crna gora danas je nezavisna država koja nastoji da napravi otklon od ranije vezanosti u zajedničku državu sa Srbijom, podsetio je Gavrilović, stoga je malo verovatno da će vek od stvaranja zajedničke zemlje koja se na Balkanu prostirala ‘od Vardara, pa do Triglava’, biti slavljen u bilo kojoj od bivših republika te države.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.