1. decembar, Dan borbe protiv HIV/AIDS: Važno je da znaš!

VIDEO K9: Danas se u svetu i kod nas obeležava 1. decembar - Svetski dan borbe protiv side. Najnoviji podaci pokazuju da je ove godine u Srbiji otkriveno 105 novih slučajeva zaraženih.

0
580

Podaci govore da je od početkа epidemije 1985. godine do danas, u Srbiji registrovаno 3.585 osoba inficirаnih HIV-om, od kojih je njih 1.884 obolelo od AIDS-a, dok je 1.216 osoba inficirana HIV-om umrla.

Procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

To je i razlog zbog kojeg i naša zemlja od 2013, svake poslednje nedelje u novembru, učestvuje u aktivnostima Evropske nedelje testiranja.

 

“Krajnji cilj Evropske nedelje testiranja je da učini da više ljudi postane svesno svoje HIV, odnosno hepatitis infekcije, da redukujemo dijagnoze manifestne HIV infekcije pomoću razgovora o dobrobiti testiranja i rane dijagnoze, kao i pravovremenog lečenja, imajući u vidu da jedna od tri inficirane osobe ne zna da je inficirana”, rekla je prim. dr Svetlana Ilić, specijalista epidemiologije.

U okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja, kao i Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, Institut za javno zdravlje Vojvodine je od 18. novembra do 1. decembra sprovodi savetovanje i besplatno i anonimno testiranje brzim testom na HIV u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Vrbasu, Bečeju i Kuli.

“Ovogodišnji ciljevi kampanja odvija se pod sloganom “Testiraj se! Leči! Spreči!” su podsticanje osoba koje bi mogle biti u riziku na testiranje, podsticanje zdravstvenih radnika da nude testiranje na HIV i na hepatitise, kako bi postali deo rutinskih usluga u zdravstvenim ustanovama”, navela je Ilić. 

U periodu od januara do novembra ove godine u Srbiji je otkriveno 105 novih slučajeva HIV infekcije. Оvоgоdišnjа каmpаnjа povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u našoj zemlji rеаlizuје sе pоd slоgаnоm „Tеstirај sе nа HIV јеr је vаžnо dа znаš!”.

“Inače bih opet podsetila da u prostorijama savetovališta Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, visusne hepatitise i sifilis se besplatno, kontinuirano odvija tokom cele godine svakog radnog dana od 7 do 13 časova. Nisu potrebni ni zdravstvena knjižica, ni uput lekara, samo znatiželja i volja da se proveri status na HIV i na virusni hepatitis”, kaže ona. 

U svetu, prema najnovijim procenama SZO i UNAIDS-a, sa HIV-om živi skoro 37 miliona, a od 1981. godine, kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je više od 35 miliona ljudi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.